Apakah Kebaikan Dan Keburukan Membeli Emas?

Emas adalah antara logam yang paling mahal. Bersama dengan berlian dan juga perak, ia dianggap sebagai batu berharga. Emas kini menjadi pelaburan popular untuk orang kaya. Ramai yang membeli emas untuk menjamin masa depan yang cerah, tetapi yang lain membelinya hanya kerana trend itu popular. Untuk membuat keputusan yang berpendidikan, adalah penting untuk mengetahui kedua-dua positif dan negatif pelaburan dalam Emas – baca lagi?

Berikut adalah beberapa faedah untuk membeli emas. Pertama, emas sangat cair. Ini boleh menjadi pelaburan yang lebih baik daripada jenis lain. Anda sentiasa boleh menjual logam berharga anda. Kedai-kedai barang kemas atau mungkin bank adalah tempat terbaik untuk menjual logam berharga ini.

Perkara kedua ialah, walaupun nampaknya tidak stabil disebabkan ketidakseimbangan semasa dalam pasaran, keadaan akan bertahan sedikit sahaja. Ini disebabkan emas sebenarnya jarang dan nilainya semakin meningkat, manakala bekalannya juga terhad. Pembeli mendapat manfaat daripada kos yang lebih rendah. Orang ramai cenderung untuk membeli lebih banyak emas apabila masa sukar dan harga meningkat. Anda boleh melindungi wang anda daripada kenaikan inflasi dengan melakukan ini.

Berbanding dengan kemungkinan pelaburan lain, ketiga margin bersih masuk akal. Emas itu boleh disimpan sehingga kos industri mencukupi.

Untuk membuat keputusan yang terbaik, serta faedah pembelian emas, adalah juga penting untuk dimaklumkan tentang sisi gelapnya. Sukar untuk membuat pelaburan yang mempunyai tahap ketidakpastian yang tinggi. Sukar untuk diramalkan bila nilai emas akan meningkat. Kadangkala, ia boleh bertindak terhadap sesetengah orang yang menjual emas dan kemudian mendapati harganya tidak menguntungkan. Mereka telah mengalami kerugian. Pasaran ini sentiasa dipengaruhi oleh jangkaan pembeli, keperluan emas dan ketersediaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *