Perkara yang boleh anda pelajari daripada urus niaga orang dalam untuk membantu anda berdagang saham

Kebanyakan orang yang berdagang saham berbuat demikian di pasaran terbuka biasa. Selepas menentukan harga permintaan saham, peniaga membeli atau menjual saham mengikut keadaan pasaran. Apabila ia datang kepada orang dalam yang bekerja untuk syarikat milik saham itu, mereka boleh berdagang saham dalam pelbagai cara. Tidak semua perdagangan ini berlaku di pasaran, petunjuk berguna!

Oleh kerana banyak perdagangan peniaga berlaku di luar pasaran biasa, adalah tidak mungkin untuk merekodkan jumlah dan maklumat mengenai transaksi mereka. Jika orang dalam boleh membeli saham dalam perniagaan mereka sendiri di bawah nilai pasaran dan tanpa yuran dagangan, maka mereka akan memperoleh wang walaupun harga saham mereka kekal hampir dengan kos asal.

Perdagangan orang dalam telah dikaji oleh ramai penyelidik. Banyak kali, aktiviti orang dalam adalah isyarat berita dan acara yang akan datang. Sebaliknya ini tidak selalunya penunjuk yang memberitahu. SEC sentiasa memantau aktiviti seperti ini, yang boleh menyalahi undang-undang. Orang yang bekerja di syarikat ini mungkin memutuskan untuk mencairkan stok mereka kerana isu wang atau kerana mereka ingin membeli barang yang sangat mahal, seperti rumah.

Apabila anda mempertimbangkan untuk melabur dalam syarikat, adalah penting untuk sentiasa melihat profil syarikat tersebut. Di mana-mana tapak web yang menyediakan statistik saham, anda selalunya boleh mencari helaian profil syarikat berhampiran graf dan carta mereka. Bahagian tersebut akan dipanggil “Transaksi Orang Dalam” dan memperincikan semua transaksi utama yang dibuat oleh orang penting di syarikat. Walaupun selepas membeli saham, adalah penting untuk memerhatikan sebarang perdagangan utama yang dibuat oleh orang dalam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *